vineri, 6 martie 2015

Avancronica unui derbi

Un meci cât un campionat.
Mâine se încing spiritele. Mâine se tranșează, orice s-ar zice, soarta campionatului Ligii a IV-a Timiș. Și pentru că un astfel de eveniment trebuie cinstit cum se cuvine, Ripensia, în calitate de club organizator, joacă „acasă” pe „Dan Păltinișanu”.

Am avut parte de un tur de campionat în care s-a mers cap la cap. „Ripi” are de luat o revanșă pentru eliminarea din Cupă și pentru înfrângerea din tur. Ambele echipe au trecut prin mișcări intestine, cu Ripensia schimbând o mare parte din garnitură (notabilă despărțirea de căpitanul Călin Uzun, ajuns la campioana Ghiroda) iar ASU schimbându-l chiar pe antrenorul principal, Paul Codrea, deși echipa era (și încă este) lider în clasament. Semn că nu sunt mulțumiți de distanța de doar un punct față de Ripensia, care le suflă în ceafă de pe locul al doilea.

După ASU Poli, Ripensia a suferit un semieșec la Mașloc, cu Voința, în etapa a cincea, într-un 2-2 unde s-au mai pierdut două puncte. A urmat revirimentul, cu Ripensia învinsă apoi doar în amicale (3-2 cu ACS Poli pe Marele Oval și încă un 3-2 cu Szeol Szeged în Ungaria), plus două egaluri în compania Vulturilor din Lugoj. ASU a triumfat în meciurile directe cu „Ripi”, dar s-a împiedicat de Timișul Șag și Cocoșul Orțișoara, cu care a remizat. Două echipe ambiționate, cu obiectiv clar - promovarea - și o confruntare ce se anunță incendiară.

Dar, pentru că-i derbi, avem parte de inevitabile contre.

Suporterii poliști sunt supărați că prețul biletelor în peluza unde vor sta, acela de 10 lei, este „prea mare”. Uită că exact același preț vor plăti atât susținătorii Ripensiei, cât și cei neutri, care vor sta cu toții la tribună. Uită că se joacă pe „Dan Păltinișanu”, cel mai mare stadion din partea asta de țară. Uită că organizarea unui astfel de meci presupune niște costuri, chiar și în Liga a IV-a. Uită că se dă ocazia oricui dorește să vadă meciul în direct, gratuit, prin internet, comentat și filmat cu patru camere de către o echipă de profesioniști. Uită că minorii și persoanele trecute de 60 de ani au acces gratuit la meci. Uită că au ocazia să vară la lucru două echipe care, ca valoare, sunt peste eșalonul din care fac parte. Și, nu în ultimul rând, uită că plătesc pentru a vedea echipa lor pe care susțin că o iubesc atât de mult, întorcându-se pe stadionul care înseamnă Politehnica.

Am auzit chiar voci care susțin că nu e bine că acești bani se duc în conturile Ripensiei, că se profită de pe urma fanilor alb-violeți. Oameni buni, în tur când ați fost gazde, de ce n-ați organizat meciul pe „D.P.”? Ce vină are Ripensia că vă ofera respectul cuvenit, deși voi n-ați procedat la fel în tur? Da, Ripensia o să facă niște bani și niște capital de imagine de pe urma acestui meci, dar nu de pe urma voastră, ci de pe urma faptului că există și joacă în campionatul în care joacă, datorită organizării sale sănătoase și mulțumită deciziilor bune luate de cei care conduc acum destinele clubului. Sunteți invidioși? Foarte bine, poate așa luați exemplu și învățați ceva nou, care să vă aducă și vouă niște bănuți frumoși. Ați împânzit orașul cu bannere unde, vezi-Doamne, ASU este echipa gazdă. Ba chiar ați făcut un afiș alternativ al meciului, unde Ripensia apare în forma „ripENSIA”, într-o notă nemeritată de agresivitate.

Și toate astea pentru ce? Ca să demonstrați că sunteți mai mitíci decât mitícii din capitală  pe care-i dați exemplu negativ ori de câte ori simțiți nevoia. Exprimări de genul „fc glissando” sunt la o aruncătură de băț de „5teoaia” sau „cRapid”. Un fotbal nou, curat, are nevoie și de un nou tip de suporter, dar văd că unii din voi nu prea se îngrămădesc.

Acestea fiind zise, urmează marele meci. După meciurile cu Pandurii Târgu Jiu și „U” Cluj, voi avea ocazia să văd din nou echipa la lucru într-o transmisiune directă. Indiferent de liga în care va juca la anul, Ripensia este o experiență veritabilă de suporter, de care sunt mândru că am parte.

Tempo Ripensia!

Actualizare: meciul tur s-a disputat cu porțile închise și pe „CFR” în loc de „Știința”, din cauza suspendării primite de clubul alb-violet. Poliștii n-au avut ce să facă pentru a remedia situația, deci am greșit acuzându-i că n-au vrut să joace pe „D.P.”. Chiar și așa, suporterii au fost cei care au adus clubul în această situație, chiar înaintea unui meci atât de important, deci se poate spune că au avut o vină indirectă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu